חקוק בלב ובדף: כך תפיקו ספר הנצחה
את הספק-תהייה-ספק-הצהרה הזו כולנו שמענו ואולי גם השמענו: "איזה עולם! איך ברגע אחד, כך פתאום, בן אדם נעלם לתמיד, ואיתו כל חייו, זיכרונותיו ומעשיו!"
ואכן, המחשבה הזו בלתי נתפסת. בן אדם שחי בקרבנו, שהיה חלק בלתי נפרד מאיתנו ושהשפיע עלינו ברמה כזו או אחרת נאסף אל אבותיו – ומאותו רגע החיים נמשכים בלעדיו, ולא פעם הולך מפעל חייו ונשכח.
אך בתוך כל העצב הזה, ואולי כמענה להרהורים הללו, יש פתרון שיכול לסייע. הכוונה היא לספר זיכרון לנפטר, שבו יתועדו אירועים מרכזיים בחייו, תובנות שלו, סיפורים שנהג לספר, הישגים וכיו"ב. נכון, אין בכך כדי להחזירו לחיים, אך ספר שכזה מנציח את הנפטר, משאיר חלק ממנו כאן איתנו ומשמש כמזכרת ייחודית ובעלת ערך רב.
מה צריך לדעת בבואכם להכין ספר זיכרון?
החלטתם? צאו לדרך! ברגע שעולה בראשכם המחשבה להכין ספר שכזה, כדאי להניע את התהליך ולהתחיל לאסוף את החומר הנדרש. אם חשבתם על כך כבר במהלך ה'שבעה', נצלו את ההזדמנות – ובקשו מהמבקרים הרבים (אלו שרלוונטיים, כמובן) שיעלו על הכתב זיכרונות וסיפורים הקשורים לנפטר.
תוכנו של הספר – הספר יכול להכיל סיפורים על הנפטר, תקציר של קורות חייו, אנקדוטות משעשעות, תובנות ומשלים שנהג לספר לסובבים אותו, מכתבים שהשאיר, וכמובן טקסטים של בני המשפחה והחברים: ההספדים, מכתבי הניחומים וכיו"ב. עוד אפשר להוסיף אילן יוחסין – כדי שגם הדורות הבאים יזכרו את שמות כל בני המשפחה, לרבות את של אלו שאינם בחיים.
הוסיפו תמונות – לצד התכנים המילוליים אפשר ורצוי להוסיף תמונות של הנפטר מתחנות שונות בחייו, מילדותו ועד שנותיו האחרונות. לצד התמונות ה'רגילות' כדאי להוסיף צילום של מסמכים חשובים, תעודות הצטיינות, מתכונים המאפיינים אותו וכיו"ב. עם זאת, זהו ספר זיכרון לנפטר ולא אלבום תמונות שלו, ולכן מומלץ לא להעמיס יותר מדי תמונות, אלא רק את המשמעותיות שבהן.
ההיבט הטכני – האם אתם מעוניינים בספר קטן ורב-עמודים, או בספר רחב ממדים? בכריכה רכה או קשה? יש כמה סוגיות טכניות שחשוב שתהיו מודעים אליהן. לדוגמה: כריכה קשה עולה יותר, אך גם מאריכה משמעותית את חיי המדף של הספר. סוגיה נוספת היא מספר העותקים – חשוב, גם (ובמיוחד) בשעה שכזו, להיות מדויקים ולהזמין ספרים בכמות שתספיק לכולם, כדי שאיש מאוהביו של הנפטר לא ייפגע.
אופן ההפקה – ובאותו עניין, יש שתי דרכים מרכזיות להפיק ספר שכזה: האחת היא באופן עצמאי, בעזרת תוכנות אינטרנטיות וחברות כמו 'לופה', והשנייה היא בעזרת נותני שירות מקצועיים: כותב, גרפיקאי ובית דפוס. לכל אחת מהדרכים יש יתרונות וחסרונות, אך המשוואה פשוטה: האם אתם מעדיפים לעשות זאת בעצמכם (ולחסוך כסף), או להזמין את השירות, לשלם עבורו, אך לחסוך שעות עבודה רבות.
גם כאן בחרנו בסופיה לעמוד לצדכם ולסייע בהפקת הספר. נכון, אין מדובר במטלה 'קריטית' כמו ארגון ההלוויה עצמה, אך אנו מודעים לחשיבותו של ספר ההנצחה ולצורך של בני המשפחה ביד מכוונת ומסייעת – הן במציאת הספקים האיכותיים ביותר והן בליווי התהליך עד שהספר מוכן.
ויפה שעה אחת קודם – מדוע לחכות עד שיהיה צורך להכין ספר זיכרון, אם אפשר לכתוב את סיפור חייו של יקיריכם עוד בחייו? נכון, לא תמיד זה בר-ביצוע, אך במידת האפשר עדיף להקדים ולכתוב את סיפור חייו של אדם כפי שהוא מעדיף, מהסיפורים שהוא מספר ומהזיכרונות האישיים שלו. אין זה בהכרח תחליף לספר הנצחה (הנכתב מטבע הדברים לאחר הפטירה) – אך ללא ספק, ספר כזה, המסופר ממקור ראשון, לא יסולא בפז.