מוות הוא הדבר שהכי לא מדברים עליו כשחיים. אבל כשמישהו קרוב אלינו נפטר מתעוררות תמיהות במגוון נושאים. על ההיבט הרגשי של אובדן נכתבו תילי תילים של מאמרים וספרים, אבל על ההתמודדות הטכנית של החיים שאחרי המוות, כמעט אף אחד לא מדבר. נעלם מהמשוואה מישהו שהיה פה כדי לפרנס ולתמוך. נעלם מישהו שתרם לבניית המשפחה או היה המפרנס העיקרי, ופתאום לא כאן. לפעמים יש הוצאות גדולות סביב טיפולים רפואיים לפני המוות, לפעמים כמה ילדים שצריכים סיוע בהתארגנות, לפעמים עסק שצריך להמשיך או לפרק.
התמודדות עם החיים שאחרי המוות: מה כדאי לדעת?
בזמן התמודדות רגשית, לעיתים קרובות משאירים בצד את ההתמודדות הטכנית של החיים אחריי המוות. בשבעה יש אנשים קרובים שדואגים למזון וניקיון וזה מאוד מקל, אבל בנושא הפיננסי בדרך כלל לא מתעסקים בכלל. תכל'ס' גם ביומיום השגרתי רוב האנשים בישראל לא מנהלים את ענייני הכסף שלהם.
בשנת 2015 סיבת המוות הראשונה בקרב שנשים וגברים בני 25-64 הייתה מחלת הסרטן הארורה. בקרב בני 45-64, הסיבה השנייה בשכיחותה היא מחלות לב ובקרב הצעירים יותר בני 25-44 תאונות הייתה הסיבה השנייה. (לפי דוח הלמ"ס מאי 2018). יוצא מכך שאת רוב הפטירות אנחנו יודעים מראש ואפשר להיערך אליהן.
ההכנה לחיים אחרי המוות: שלבים חשובים להתמודדות
התמקדתי דווקא בגילאים האלה כי הם המשפיעים ביותר על יכולת העמידה הכלכלית של הנותרים מאחור. בדרך כלל מדובר על תקופת מחלה בה נפגעות ההכנסות של שני בני הזוג אם אין ביטוחים מעולים ובדרך כלל יש ילדים בתמונה שנשארים יתומים אחרי המוות של אחד מהוריהם.
התמודדות כלכלית עם מוות היא ערובה משמעותית לעמידות המשפחה שנשארת מאחור.
מה כדאי להכין בחיים לקראת מוות צפוי?
אחלק את הטור שלי לשלושה חלקים. החלק הראשון יעסוק בניהול השוטף בחיים, החלק השני יסקור את הצעדים להכנה למוות ידוע מראש והחלק השלישי יתאר מפת דרכים להתמודדות אחרי המוות (בעיקר במצב שהמוות לא היה צפוי).
עם רווקים העניין די פשוט בדרך כלל כי העלמות שלהם מארץ החיים אינה פוגעת כלכלית באף אחד (למעט מקרים של תמיכה בבני משפחה ואז כדאי לנהל בהתאם).
ברגע שזוג לוקח אחריות על צאצאים, יש צורך להכין הגנות למקרי קטסטרופה. גם אם אחד מבני הזוג לא מפרנס, הרי שיש לו /לה הכנסה משמעותית מעצם נתינת הזמן לגידול הילדים ומטלות הבית שאם יחסר פתאום, תהיינה לעניין השלכות כלכליות לא מבוטלות אל מול בן הזוג שנותר בחיים והילדים. לא ניכנס פה להיבטים של אובדן כושר עבודה ונכות, או לזמן המחלה עצמו (בעיקר חשובים ביטוחי בריאות טובים) אלא נדבר רק על נקודת הקצה הכי פחות מדוברת, המוות.
חיים אחרי המוות: כיצד להתכונן למקרה הקשה?
בכלל בחיים, חשוב מאוד לדאוג ל:
- חתימה בבנק על 'הסכם אריכות ימים' שמאפשר משיכות על ידי בן הזוג שנותר (אם אין, אז חשבון הבנק ננעל ומחכה סגור לצו ירושה – יכול לקחת גם חצי שנה).
- קלסר מסודר או קובץ דיגיטלי שפתוח לשני בני הזוג (ואולי גם לגורם שלישי אמן) שמכיל את כל הביטוחים, הנכסים, הוראות קבע, הסכמי העבודה, ההלוואות, ההשקעות והסיסמאות לכל אתר ואתר.
- צוואה בסיסית מתעדכנת מעת לעת, חשוב בעיקר למרובי נכסים, לנישואים פרק ב' ולהורים לילדים עם צרכים מיוחדים שיצטרכו טיפול מיוחד במות ההורים. חשוב להחתים עו"ד ולשמור אצל רשם הצוואות. אפשר גם בעט על נייר, בכתב יד ברור עם תאריך וחתימה של שני עדים.
- עדכון מוטבים בתכניות פנסיוניות וביטוחים.
הכנה למוות ידוע מראש: מה חשוב לעשות?
- בדיקה ב'הר הביטוח' אילו ביטוחים יש לחולה ומימוש שלהם – לכו תדעו, אולי פעם במקרה חתמתם על משהו שווה היום זהב ויכול להקל…
- בדיקה ב'הר הכסף' האם יש חשבונות בנק או קופות מוקפאות שעומדות לרשותכם והכסף שבהן יכול לסייע ולהקל על תקופת המחלה.
- קניית חלקת קבר.
- בדיקת נכסים ומימוש או העברת בעלות של אלו שיכולים להוות בעיה אחרי המוות כולל חלוקה ליורשים בעוד בחיים (שותפות בעסקים, נכסים בחו"ל וכיו"ב – שווה להתייעץ עם עו'ד ויועץ מס על החוקים השונים ותשלומי מס).
- מכירת רכב אם יש צורך (לאחר המוות צריך להעביר על שם היורשים לפי צו ירושה וזה מסרבל – אם כי אפשרי. אם מתכננים להעביר על שם בן הזוג שנותר, אז אין תוספת "יד" אחרי המוות).
- השארת סכום נזיל לטיפולים רגשיים, עזרה בבית בתקופת הסתגלות (קצרה או ממשוכת), היעדרות מהעבודה או שינוי קריירה של בן הזוג הנותר, מצבה, ארגון ימי השבעה וכד'.
לאחר המוות: הצעדים הבאים
- הוצאת תעודת פטירה ולשמור את המקור וכמה עותקים, לשימוש שוטף בחודשים הקרובים.
- הוצאת צו ירושה מסודר (תהליך ארוך שכדאי להתחיל כמה שיותר מוקדם, בעיקר אם לא ביצעתם את שני השלבים הקודמים בטור).
- לבטל מנויים לעיתונים, תקשורת ושירותים נוספים שאין בהם צורך (שימוש בתעודת פטירה תקל עליכם את ההתנתקות אפילו מחברות הכבלים העקשניות ביותר).
- הצאת הודעה מסודרת לבנק למשכנתאות ולחברת הביטוח למימוש הביטוח אל מול המשכנתא ופטור מתשלומים עתידיים.
- מימוש של ביטוח החיים.
- לא למהר, לנשום לתוך התהליך, לקבל החלטות ממקום שקול, עם כל הצער והכאב, לפעמים יש צדדים כלכליים שמתבררים רק בחלוף כמה חודשים.
חיים אחרי המוות: מילות סיום
שנזכה לבשורות טובות וחיים שמחים.
שלכם,
כרמי אור, יועצת כלכלית בכירה
אנו מזמינים אתכם לפנות לחברת סופיה, למספר 077-9909920 ואנו נטפל בעבורכם בכל הנושאים הללו.