מרגע היוודע דבר פטירתו של אדם קרוב נדרשת משפחתו לבצע עשרות מטלות ולקבל החלטות חשובות בזמן קצר. מקצת מן ההכנות נעשות בידי החברה קדישא ומרביתן מוטלות על המשפחה. משפחות רבות נעזרות בחברת סופיה לביצוע משימות אלו ובכך יכולות להתמקד בפרידה מהנפטר.
מדריך קצר למשפחה האבלה – משעת הפטירה ועד להלוויה
אנו מזמינים אתכם לפנות לחברת סופיה, למספר 077-9909920 ואנו נטפל בעבורכם בכל הנושאים הללו.
במידה ותבחרו לבצע את התהליך בעצמכם, להלן מספר דגשים מרכזיים שמומלץ לדעת מראש.
ההכנות הנעשות בידי המשפחה:
לא ניתן לבצע קבורה במדינת ישראל ללא רישיון קבורה ממשרד הבריאות.לצורך רישיון הקבורה נדרשת הודעת פטירה בשלושה העתקים ותעודת זהות של הנפטר. הודעת הפטירה מתקבלת באופן שונה במקרה של פטירה בבית ובמקרה של פטירה בבית החולים:
במקרה של פטירה בבית
יש להזמין רופא לשם קביעת המוות והכנת הודעת פטירה. בדרך כלל הודעה זו תינתן על ידי רופא מגן דוד אדום או על ידי רופא משפחה פרטי. לצורך השלמת התהליך נדרש להזמין משטרה לקביעת סיבת המוות. מדובר בהליך על פי חוק במסגרתו על המשטרה לוודא כי המנוח נפטר באופן טבעי. לאחר בירור קצר יחסית אמור להינתן אישור המשטרה לקבורה. עותק אחד מהודעת הפטירה יימסר למשטרה והשניים הנוספים יישארו בידי המשפחה.
במקרה של פטירה בבית החולים הודעת הפטירה תימסר ישירות למשפחה ע"י בית החולים.
העברת הנפטר לקבורה
בימי חול, בשעות היום העברת הנפטר ממקום הפטירה למקום הקבורה באותה רשות מקומית, תבוצע על ידי חברת קדישא ללא תשלום. במקרה של העברת הנפטר בשבת ובימי חג, בשעות הלילה או לאזור מגורים אחר ההעברה כרוכה בתשלום לפי תעריפי המוסד לביטוח לאומי, כנגד קבלה רשמית. מוצע כי תבדקו עם החברה מראש את הסכום שתידרשו לשלם ותוודאו זאת מול תעריפי הביטוח הלאומי.
במקרה שישנו צורך בהעברת הנפטר בשעות בהן חברת קדישא סגורה ניתן להיעזר בשירותי אמבולנס פרטי אך מומלץ לוודא כי התעריף המבוקש איננו גבוה מדי וכי התשלום הינו על העברת הנפטר בלבד ואינו כולל רכיבים נוספים. לטובת המלצה על שירותי אמבולנס פרטי ניתן לפנות אלינו ל – 077-9909920.
יצוין כי העברת הנפטר לבית העלמין יכולה להתבצע בצירוף תעודת הפטירה והמסמכים הנדרשים עוד טרם קבלת רישיון הקבורה.
קבלת רישיון קבורה
לאחר קבלת תעודה הפטירה, מתבקשת המשפחה או מי מטעמה להגיע ללשכת הבריאות המחוזית לטובת קבלת רישיון הקבורה. ישנם בתי חולים וחברות קדישא המסייעים בהנפקת הרישיון ולפיכך מומלץ לבדוק זאת קודם לכן מול הגורמים הרלוונטיים.
את המידע אודות התהליך ורשימת הלשכות בהן ניתן לקבל את הרישיון ניתן למצוא באתר משרד הבריאות.
תיאום מועד ההלוויה ומיקומה
כל אדם שנפטר בישראל ונקבר בארץ זכאי לשירותי קבורה באזור מגוריו ללא תשלום, במידה ויחליט להיקבר באפשרות הקבורה שהוצעה לו על ידי חברה קדישא. לצורך תיאומים אלו יש לפנות לחברה קדישא במקום מגוריו של הנפטר (כפי שנרשם בתעודת הזהות), ולתאם עמה את מועד הלוויה ואת חלקת הקבר שבו ייקבר הנפטר. רשימת פרטי הקשר של חברות הקדישא ניתן למצוא כאן
החברה קדישא מתאמת את מועד הלוויה לפי לוח הזמנים שלה, אך מנסה להתחשב בהעדפת בני המשפחה. בקביעת מועד הלוויה יש להביא בחשבון את הזמן הנדרש להודיע לאנשים על הפטירה, בוודאי במידה וישנם בני משפחה מדרגה קרובה השוהים בחו"ל.
נוהגים לקבור סמוך למועד הפטירה, ובמידת האפשר ביום הפטירה עצמו. יש חברות קדישא המקפידות על מנהג זה וקוברות אפילו בשעת לילה מאוחרת כדי שלא "להלין את המת" (כלומר כדי שהמת לא יעבור לילה בלא קבורה). יחד עם זאת, מאחר ועל פי המסורת היהודית, השיקול המרכזי בהחלטה על מועד הקבורה הוא כבוד הנפטר, יש לבחון האם כבוד הנפטר יתבטא בצורה הטובה ביותר במהירות הקבורה או שמא בהמתנה בכדי שרבים יוכלו ללוות אותו בדרכו האחרונה.
החלטה בנוגע לאופן הקבורה
על בחירת חלקת הקבורה משפיעים הן שיקולי מקום וצפיפות והן שיקולים הקשורים להשתייכותם העדתית של הנפטר ומשפחתו. יש בתי עלמין המייחדים חלקות שונות לעדות ישראל או לאגודות חברתיות (למשל חלקות לוותיקי ההגנה והאצ"ל) וכן לקבורה בעלת מאפיינים מיוחדים כדוגמת קבורת תינוקות או עוברים, קבורת אנשים שיש ספק ביהדותם, קבורת מתאבדים או קבורת חסרי דת. חיילים נקברים בחלקות צבאיות מיוחדות וגם להורים שכולים ישנם קברים מיוחדים בסמוך לחלקות אלו.
במידה והנפטר וקרוביו הינם כהנים חשוב לציין זאת בפני חברה קדישא בכדי שיוכלו להתאים חלקת קבר המותאמת ליכולותיהם של קרובי הנפטר להגיע סמוך לחלקה זו.
בבתי עלמין רבים נהוג היום לקבור את הנפטרים ב"קבורה רוויה", החוסכת בשטח צמוד קרקע. קבורה רוויה הינה שם כולל למספר שיטות קבורה המשמשות גם בבתי עלמין ברחבי העולם. המעבר לקבורה רוויה טומן בחובו יתרונות סביבתיים וכלכליים לדורנו ולדורות הבאים.
שיטות הקבורה הנהוגות כיום:
קבורת שדה: שיטת הקבורה המוכרת בה הנפטר נקבר בחלקת קבר פרטית תחת כיפת השמים.
קבורת מכפלה: שיטה של קבורה זוגית. הקבר נחפר לעומק כפול מן הרגיל, המאפשר לשכן בו שני נפטרים, זה מעל זה אשר מופרדים זה מזה בבלוקים ובאדמה ומעליהם מצבה משותפת. צורת קבורה זו הפכה למקובלת ביותר בשנים האחרונות.
קבורה בקומות: קבורה הנעשית בכמה מפלסים הנתמכים בעמודים. היא נראית כקבורה רגילה באדמה, בחלקות קבורה אישיות או זוגיות, שמעל כל אחת מהן המצבה שלה, אבל רק המפלס העליון הינו תחת כיפת השמים.
קבורה בכוכים: בקבורה זו הנפטרים מונחים זה מעל זה והאדמה מפרידה ביניהם. חזיתות הקברים מחוברות ויוצרות מעין קיר זיכרון אחד מרוצף מצבות. יתרונה, מעבר לניצול המקום הוא בעלות הנמוכה של המצבה.
רכישת חלקת קבר סמוך לנפטר
ההחלטה בדבר רכישת חלקת קבר סמוכה עבור בן משפחה חי אינה צריכה בדרך כלל להתקבל בשלב קבורת הנפטר והחברה קדישא מחויבת לשמרה עבור המשפחה לפחות 45 ימים. עם זאת, במקומות שבהם שטחי הקבורה הפנויים מצומצמים מאד ייתכן שהמשפחה תידרש להחליט עוד לפני מעמד הקבורה אם ברצונה לרכוש חלקה צמודה או אם ברצונה בקבורה זוגית עבור בן/בת הזוג או כל בן משפחה אחר.
אנו מזמינים אתכם לפנות לחברת סופיה, למספר 077-9909920 ואנו נטפל בעבורכם בכל הנושאים הללו.
פתאום באמצע החיים: מה עושים כשיקירכם נפטר
"אבא נפטר, מה עושים?!"
את שיחת הטלפון הזו איש לא רוצה לקבל, ואף אחד לא באמת יודע איך להתמודד איתה. איו זה סוד שרגע פטירתו של אדם הוא לא רק רגע כואב ועצוב במיוחד, אלא גם תחילתו של מרוץ בירוקרטי מייגע ורב-משימות: על בני המשפחה 'צונחות' בן רגע אין-ספור מטלות, ובמקום להתמקד באבל הם נדרשים להתעסק בהן ולבצע אותן – והכול בחוסר ודאות ובלוחות זמנים צפופים.
כדי להקל עליכם את התהליך הקשה ממילא, הכנו מדריך קצר המסביר מה עושים כשאדם נפטר – מרגע הפטירה ועד הלוויה. מטבע הדברים כל מקרה שונה מרעהו, אבל במרבית המקרים התהליך הכללי דומה. אז מה עושים כשמישהו נפטר? לקרוא ולזכור:
רגע הפטירה – כשיקירכם נפטר בבית החולים, ההודעה תימסר לכם על ידי נציגי בית החולים. אם הוא נפטר בבית, עליכם להזמין רופא (רופא משפחה או רופא מד"א) לקביעת המוות והכנת הודעת הפטירה, וכן להודיע למשטרה – כדי שזו תבדוק את סיבת המוות ותספק אישור לקבורה.
שמירת הודעת הפטירה – את הודעת הפטירה שקיבלתם חשוב לשמור היטב, שכן בלעדיה לא ניתן לקבל רישיון קבורה ממשרד הבריאות – ובלי רישיון קבורה יקירכם לא יוכל להיקבר בישראל. הודעת הפטירה מהרופא (או מבית החולים) תינתן לכם בשלושה עותקים, ובמקרה שנדרשה הגעת המשטרה, עותק אחד יימסר לה, והשניים הנוספים יישארו בידיכם. ובכלל, חשוב מאוד לצלם כל מסמך העובר תחת ידיכם – אינכם יודעים מתי תזדקקו לו בעתיד.
העברת הנפטר לבית העלמין – העברת הנפטר בכל שעות היממה, כל השנה, תיעשה על ידי חברה קדישא ללא תשלום, ובלבד שהנפטר מועבר לרשות המקומית שבה הוא נפטר. על מנת לתאם את העברת הנפטר יש ליצור קשר עם חברה קדישא במקום מגוריו של הנפטר.
מה עושים כשמישהו נפטר בשבת, בחג, או בשעות הלילה? במצב כזה יש להתקשר למוקד של המשרד לשירותי דת ופורום חברות הקדישא (בטלפון 0120(*, והוא שאחראי לפינוי המנוח למקום הקרוב ביותר. במקרים אלו, ברגע שחברה קדישא חוזרת לפעילות יש ליצור קשר עם נציגיה ולעדכן כי הנפטר פונה על ידי המוקד.
בכל המקרים, אגב, ניתן להעביר את הנפטר ואת המסמכים הרלוונטיים (וביניהם תעודת הפטירה) גם אם טרם קיבלתם רישיון קבורה.
כאן חשוב מאוד לציין: ייתכן כי בשלב זה גורמים שונים ייצרו אתכם קשר, יציעו לכם לטפל בפינוי הנפטר עבורכם וינסו למכור לכם שירותים נוספים שאינכם צריכים. אל תתפתו לכך. אם אתם חשים אי-ודאות לגבי השירותים המגיעים לכם או כאלו ש(אולי) כדאי לרכוש, אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר, ואנו נלווה אתכם וניידע אתכם לגבי מה נדרש ומה מיותר.
הוצאת רישיון קבורה – כדי לקבל רישיון קבורה, על אחד מבני המשפחה (או מישהו מטעמם) להגיע עם הודעת הפטירה ללשכת הבריאות המחוזית. מידע על התהליך ועל הלשכות ניתן לקבל כאן. כמו כן, יש בתי חולים, כמו גם מספר חברות קדישא, המסייעים לבני המשפחה בקבלת רישיון הקבורה, ועל כן כדאי לשאול אותם לגבי אפשרות זו.
אנו מודעים לקושי הרגשי הכרוך בהתמודדות עם הרשויות הבירוקרטיות רגע לאחר שאיבדתם את יקירכם, ועל כן תוכלו לפנות אלינו בכל עת – הן על מנת להתייעץ איתנו והן על מנת שנטפל עבורכם בנושא ונסיר מכם את העול הבירוקרטי המעיק הזה.
תיאום ההלוויה – על בני המשפחה להחליט על מועד ההלוויה ועל מיקומה. על פי חוק, כל אדם שנפטר בישראל ונקבר בה זכאי להיקבר באזור מגוריו ללא עלות, ולשם כך יש לעיין ברשימה ולפנות לחברה קדישא במקום מגוריו (המופיע בתעודת הזהות) של הנפטר. לפני שקובעים את מועד ההלוויה יש לבדוק כמה זמן יידרש להודיע לבני המשפחה, האם יש בני משפחה הנמצאים בחו"ל וכיו"ב. כמו כן יש לדעת שתיאום מועד הלוויה נתון בידיה של חברה קדישא (אם כי זו מנסה להתחשב ברצון המשפחה ובכבוד המת).
בחירת חלקת קבר – החלטה נוספת שיש לקבל היא היכן ייקבר יקירכם. אם נרכשה לו חלקה מבעוד מועד, או אם שמורה לו חלקה ייעודית (כגון לוותיקי ההגנה והאצ"ל, או לחללי צה"ל ולהוריהם), הכול פשוט יותר. אך בכל מקרה אחר, יש להתחשב בשיקולי מקום וצפיפות ולבחור באחת מארבע צורות הקבורה הקיימות כיום בישראל:
- קבורת שדה – הקבורה הקלאסית והמוכרת: חלקת קבר פרטית תחת כיפת השמיים.
- קבורת מכפלה – קבורה זוגית, ההולכת וצוברת פופולריות בשנים האחרונות: קבר בעל עומק כפול, המאפשר לקבור בתוכו שני נפטרים. הנפטרים מופרדים זה מזה בבלוקים ובאדמה, ומעליהם נבנית מצבה משותפת.
- קבורת קומות – קבורה רבת מפלסים: מספר חלקות (אישיות או זוגיות) הנמצאות זו מעל זו, ומעל כל אחת מהן מצבה משלה. קבורה זו נראית כקבורת שדה רגילה, שכן רק חלקת הקבר העליונה נמצאת תחת כיפת השמיים.
- קבורה בכוכים – יתרונה של צורת קבורה זו הוא בחיסכון הרב בשטח הקבורה ובעלותה הנמוכה של המצבה. בצורת קבורה זו נמצאות החלקות זו מעל זו, ומפרידה ביניהן אדמה. חזיתות כל הקברים מחוברות, ולמעשה נוצר מעין פסיפס – קיר זיכרון מרוצף מצבות.
- קבורת-על – שיטה זו, של קבורה מעל קבר קיים, הולכת ורווחת בשנים האחרונות. אם לנפטר יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה הקבור בחלקת שדה, יש סיכויים רבים שניתן לקבור מעל חלקה זו בתשלום מופחת. כדי לבחון את האפשרות הזו יש לפנות לחברה קדישא, לא לפני שהתקבלה הסכמתם של כל בני המשפחה לניצול החלקה הקיימת לטובת הנפטר. אם אחד מבני המשפחה לא יחתום על אישור הקבורה, חברה קדישא לא תאשר זאת.
כמו כן חשוב להביא לידיעת חברה קדישא נושאים רלוונטיים נוספים, כגון במקרה שקרובי הנפטר הם כוהנים וכיו"ב.
רכישת חלקת קבר שכנה – חשוב לדעת כי כשמדובר בחלקת שדה פרטית, וכן כשהנפטר עומד להיקבר בכוך, החוק מחייב את חברה קדישא לשמור עבור משפחתו של הנפטר את חלקת הקבר הצמודה לחלקה שלו, וזאת למשך 45 יום. פרק זמן זה מאפשר לכם לחשוב בנחת ולהחליט אם ברצונכם לקנות את החלקה הספציפית. עם זאת, בשל מיעוט החלקות הפנויות, ייתכן שתידרשו לסוגיה עוד לפני טקס ההלוויה.
יידוע הקרובים – היום, בעידן הרשתות החברתיות, ברור למדי מה עושים כשאדם נפטר: מעלים פוסט בפייסבוק או שולחים הודעת ווטסאפ בתפוצה נרחבת. עם זאת, השיטה המסורתית עדיין רווחת, ועל כן חשוב לזכור להכניס לרשימת המשימות גם את הטיפול במודעות האבל , אלו הנתלות על הקירות ואלו המפורסמות בעיתון.
משימה זו היא אחת החשובות בתהליך ארגון הלוויה – אך דווקא משום שהיא מובנת מאליה, היא נופלת לא פעם בין הכיסאות. גם כאן ניתן להיעזר בשירותיה של חברת סופיה, ובעצם להבטיח כי למרות האבל, הבלבול, הכאב והכאוס שנקלעתם אליו – כל מכריכם ואוהביו של הנפטר יקבלו את הבשורה הקשה במהירות וביעילות.
היערכות לוגיסטית להלוויה ול'שבעה'– יש להיערך להלוויה (ול'שבעה' שלאחריה) מבחינה לוגיסטית: שתייה להלוויה, סידורים, כיסאות לקשישים, הצללה במידת הצורך, נרות נשמה ועוד. גם ה'שבעה' דורשת התייחסות: אוכל, כיסאות רבים, ספר תורה ועוד ועוד – ולכן כדאי למצוא מישהו שיתמקד ברשימת הציוד ויוריד מכם את הנטל.
ההיערכות הלוגיסטית של ההלוויה ושל ה'שבעה' מזכירה הפקה של ממש – אך בעוד שלכל אירוע אחר יש מספיק זמן להיערך מראש, כאן הכול בא בהפתעה. כאן, אולי יותר מכל דבר אחר, מומלץ להסתייע בשירותיה של חברת סופיה – ולהפוך את המפגש המשפחתי הכאוב למעמד נוח יותר, מסודר יותר, ובעיקר כזה המכבד הן את הנפטר והן את אלו שבאו לחלוק לו כבוד אחרון.
אנו מזמינים אתכם לפנות לחברת סופיה, למספר 077-9909920 ואנו נטפל בעבורכם בכל הנושאים הללו.