לרבים מאיתנו קשה לבחור מצבה מאחר ואנו מרגישים כי המצבה אמורה לשקף בצורה המדויקת ביותר את יקירנו ואת מה שאנו מרגישים כלפיו. יחד עם זאת, רבים נוטים להתעלם משיקולים נוספים בבחירת מצבה שהינם חשובים לא פחות – סוג האבן ועמידותה, אופן הכיתוב, אחריות היצרן על המצבה והיצע המחירים הקיים היום בשוק. זאת הסיבה שאנו בחברת סופיה מציעים ללוות את המשפחות. בזכות המומחיות שלנו בתחום תוכלו להוריד מעליכם את הדאגות ואנו נבדוק ונסייע בתהליך עד למציאת המצבה המתאימה ביותר עבורכם.
התקשרו אלינו 077-9909920 ונסייע לכם למצוא את המצבה המתאימה ביותר לכם וליקירכם.
איך בוחרים מצבה?
בתום שלושים יום מההלוויה נוהגים לקבוע מצבה על קבר הנפטר, כאשר ביום השלושים עולה המשפחה לטקס גילוי המצבה.
אך טבעי הוא שבשעה קשה זו בה אתם מתאבלים על מות יקירכם, יהיה לכם קשה להתרכז בניסוח ההולם והמתאים לחקוק על מצבתו. עם זאת, לכיתוב על המצבה ישנו היבט משמעותי בהנצחה. כיתוב המצבה מחוקק את שמו וזכרו של יקירכם לעולמי עד ומהווה תזכורת לאישיותו הייחודית של הנפטר בחייו, ולזמן שזכיתם לחלוק יחדיו. לפניכם מידע חשוב ומספר רעיונות שעשויים לסייע לכם במשימה הבלתי פשוטה של בחירת המצבה וניסוח הכיתוב עליה:
1. סוג האבן – לכל סוג אבן יש יתרונות וחסרונות. נסו להבין מהן יתרונותיה וחסרונותיה של כל אחת מהאפשרויות ובחרו את האופציה שאליה אתם הכי מתחברים.
2. נסו להתאים את המצבה לנפטר. הרגישו שהיא שלו. כך גם תאהבו אותה ותרגישו שהיא מסמלת לכם אותו.
3. בתהליך בחירת המצבה יש להביא בחשבון דרישות והגבלות שונות של חברה קדישא או חברת קבורה אחרת המנהלת את בית העלמין בו נטמן הנפטר. חברה קדישא, למשל, מגבילה את אפשרויות הכיתוב על מצבה (למשל בשפה העברית בלבד) וביישובים מסוימים מחייבת הקמת מצבה בגודל הנהוג בבית העלמין. בבתי העלמין הפרטיים קיימות תקנות אחרות, ולכן חשוב לוודא מול חברת הקבורה את התקנות לגבי המצבה לפני שפונים לקבלן המצבות. וודאו מראש שאתם בקיאים בכל התנאים של חברת הקבורה בבית העלמין בו נקבר יקירכם כדי שלא תתאכזבו לאחר שבחרתם מצבה והסכמתם על נוסח.
4. זהו הנוסח הסטנדרטי:
פ"נ
יקירנו / אהובנו / בעלי אבינו וסבנו היקר
ישראל ישראלי
בן ישראל וישראלה ז"ל
נפ' א' אדר תש"ע
1900-2000
תנצב"ה
היצמדו אליו והוסיפו לו כמה מילים אישיות המסמלות עבורכם את מי שהיה יקירכם. ניתן למצוא לא מעט דוגמאות למשפטים באינטרנט אולם מומלץ לפני החיפוש לנסות לחשוב האם אתם יכולים בעצמכם לתמצת במשפט או שניים מי הוא היה עבורכם – למשפטים אלו תוכלו להתחבר בצורה האישית ביותר.
5. ישנן משפחות הבוחרות להוסיף לנוסח המצבה משפט הקשור דווקא לזיכרון הנפטר: "תישאר בלבנו לעד" או "זיכרונך וחיוכך בליבנו לעד". אם אתם מתחברים לנוסח זה יותר – גם זה אפשרי.
6. חשוב לדעת! בבתי העלמין המנוהלים על ידי החברה קדישא הקמת מצבה חייבת ברישיון מטעמה, ועל המשפחה למלא טופס בקשה למתן הרישיון. טופס זה ניתן לקבל במשרדי החברה בכל בית עלמין ואצל קבלנים בוני מצבות.
7. ישנם ספקי מצבות רבים וטווח מחירים גדול מאד. בצעו סקר שוק לפני שתבחרו ספק מצבות ובכך תוכלו לחסוך כסף רב.
תקציר כללי הכתיבה על המצבה:
- הכיתוב על המצבה נפתח בדרך כלל בראשי התיבות פ"נ, שפירושן "פה נקבר". יחד עם זאת, ניתן בהחלט לבחור נוסח אחר דוגמת: "פה טמון" או "כאן קבורה אמנו האהובה".
- לאחר מכן יש לכתוב את שמו המלא של הנפטר. אין מניעה הלכתית לציין גם את כינוי החיבה שלו, למשפחה שמעוניינת בכך. על פי ההלכה, יש לכתוב גם את שמות הורי המנוח.
- חובה הלכתית היא לציין את תאריך הפטירה העברי על גבי המצבה. לגבי ציון התאריך הלועזי, רבנים חלוקים בדעותיהם בנוגע להיתר לעשות כן, אך מבחינה חוקית בג"צ פסק שיש להתיר זאת למי שחפץ בכך.
- לאחר הכיתוב האישי שרבים נוהגים להוסיף, נהוג לחקוק בתחתית המצבה את האותיות ת.נ.צ.ב.ה., שפירושן הוא "תהא נשמתו/ה צרורה בצרור החיים", ציטוט מדברי אביגיל לדוד (שמואל א', פרק כ"ה, פסוק כ"ט).
רעיונות לכיתובים אישיים על גבי המצבה
בין אם תבחרו לצטט פסוק נבחר, שיר משמעותי או כל ניסוח ייחודי אחר, הכיתוב הפרטי מוסיף לחלקים הרשמיים נימה אישית. להלן כמה רעיונות וסגנונות לכיתוב אישי על גבי מצבות.
1. פסוקים:
- " נֵר יְהוָה, נִשְׁמַת אָדָם" משלי כ' פס' כ"ז.
- "כִּי אִישׁ חַיִל אַתָּה וְטוֹב תְּבַשֵּׂר" מלכים א', א' פס' מ"ב.
- "וּמְצָא חֵן וְשֵׂכֶל טוֹב בְּעֵינֵי אֱלֹהִים וְאָדָם" משלי ג' ד.
- "אֵשֶׁת-חַיִל, מִי יִמְצָא" משלי ל"א פס' י'.
- "עֹז-וְהָדָר לְבוּשָׁהּ; וַתִּשְׂחַק, לְיוֹם אַחֲרוֹן משלי ל"א פס' כ"ה.
- "חַכְמוֹת נָשִׁים, בָּנְתָה בֵיתָהּ" משלי י"ד פס' א'.
2. שירים:
- "מרחבים שלי ודרך, להביט לא אחדל, ולנשום לא אחדל, ואמות ואוסיף ללכת" (נתן אלתרמן)
- " כל כך קשה לכתוב דמעות, קשה לשאת את הדממה, כל כך קשה לשיר דמעות, ומי יתננו נחמה (אריק אינשטיין)
- "אִם אָמוּת בְּרֶגַע זֶה, מַמָּשׁ כָּעֵת, כָּל מַה שֶׁבְּדַפִּים אוּלַי יֵלֵךְ וּיִתְמַעֵט, אֲבָל אֶפְשָׁר כִּי גַּם בְּעִזְּבוֹן הַמֵּת – תִּמְצָא דְּבַר מָה שֶׁיְּסָרֵב לְהִתְקַמֵּט" (רפי וייכרט)
- "הולכת את מעמי, לכי לשלום ויהיה רצונך לבדו נר לנתיבך ומצאי את השלווה באשר תהיי" (ח.נ. ביאליק)
- "איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש ההוא" (שלמה ארצי)
3. כתיבה אישית – ניתן לכתוב כמה מילים באופן אישי תוך שימוש בתכונותיו הבולטות של האדם או בזיכרון שפטירתו מעוררת במשפחה וחבריו. למשל:
" היית כל אשר לנו אהובה
כל אשר נכספה לו נפשנו,
כסלע ירוק בתוך ים
תמיד תהיי בליבנו
ונותר –
תמונה,
זיכרון,
געגוע."
ניתן לנסח את מעלותיו של הנפטר או מילים לזכרו לפי ראשי התיבות של שמו.
מי משלם על המצבה?
המדינה אמנם מממנת את קבורת הנפטר, אך אינה מממנת את המצבה. לפיכך הזמנת המצבה נעשית על ידי המשפחה ובמימונה, למעט מקרים שבהם לנפטר אין בני משפחה במדינה והוא הוכרז כ"נפטר בודד" או "נפטר גלמוד". במקרה כזה באחריותה של חברה קדישא להקים עבורו מצבה עד 12 חודשים מיום טקס הקבורה.
בנוסף, להורים שכולים של חללי צה"ל מסייעת המדינה בהקמת המצבה. מומלץ לפנות בנושא זה לאגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון.
אם אין למשפחה כסף לקנות מצבה, ניתן לפנות לחברה קדישא המקומית ולבקש ממנה סיוע. בחלק מהחברות יש גמ"ח צדקה למטרות אלה. אם הקבר לא כוסה במצבה עד חצי שנה מהפטירה, יוזמות החברות קדישא בעצמן סתימה של הקבר בשכבת בטון ומוסיפות שלט קבוע עם שם הנפטר.
במה תלוי התשלום עבור המצבה?
- עלות המצבה משתנה בהתאם לסוג האבן, גודל המצבה, צורת החציבה, מספר המילים המבוקש ואופן חריטת האותיות על האבן.
- ישנן אבנים שונות המשמשות לייצור מצבות קבורה: אבן חברון, שיש, גרניט ואבן בזלת הן האבנים הנפוצות ביותר. סוג האבן הוא המרכיב העיקרי בעלות המצבה.
- אם משפחתו של הנפטר רוצה להקים מצבה בצורה, בעיצוב או בגודל לא סטנדרטיים, מחיר המצבה יהיה גבוה יותר, ולפעמים בצורה משמעותית. כפי שכבר נכתב לעיל, מומלץ לבדוק את כללי החברה קדישא הרלוונטית בטרם מזמינים מצבה מיוחדת.
- כדי למנוע פגיעה במצבות עקב תנודות קרקע, בונה החברה קדישא בעצמה את היסודות למצבה, וגובה בגין כך אגרה מבוני המצבה. לכן, בנוסף על התשלום עבור המצבה, קבלן המצבות גובה בדרך כלל תשלום נוסף על הכנת היסודות למצבה ומעבירו לחברה קדישא שביצעה את העבודה בפועל.